Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Bergs flytt ger pengar till Blåvitt: "Trevlig extraintäkt"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Marcus Berg, 30, lämnar Panathinaikos för Al Ain.
Det innebär lite mer än en halv miljon kronor till IFK Göteborg.
- Många bäckar små, säger kassör Jakob Andreasson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Marcus Berg i Blåvitt-tröjan 2007.

Så var det klart.

Marcus Berg packar väskan och flyttar från Grekland till Förenade Arabemiraten. Under onsdagen presenterades han av Al Ain. Övergångssumman är inte officiell, men enligt grekiska SDNA betalar Al Ain 3,3 miljoner euro.

För IFK Göteborg innebär det pengar in i form av solidaritetsersättning.

- Totalt fem procent av varje transfersumma fördelas mellan klubbarna som har utbildat spelaren mellan 12 och 23 års ålder. Jag tror att vi har räknat på att vi ska få ungefär två procent. Sedan får Groningen lite precis som klubben han var i innan han kom till oss (Torsby IF), säger klubbens kassör Jakob Andreasson.

Annons

Stämmer övergångssumman på 3,3 miljoner euro innebär det cirka 650 000 svenska kronor till IFK Göteborg.

- Solidaritetsersättning är inget man budgeterar med, men det är trevliga extraintäkter, säger Andreasson som även kan räkna in solidaritetsersättning för Nicklas Bärkroth (IFK Norrköping-Lech Poznan) samt Ludvig Augustinsson (FC Köpenhamn-Werder Bremen). Båda har tidigare tillhört IFK Göteborg.

- Jag tror att vi har två procent på Bärkroth. Stämmer medieuppgifterna om att Norrköping får fyra-fem miljoner så blir det ju bara runt 100 000 till oss, men det är ändå pengar, säger Andreasson.

- "Ludde" tror jag att vi har någon procent på.

Vad gäller Augustinsson så har IFK Göteborg även en vidareförsäljningsklausul på 15 procent på överskottet av transfern. Tidningen GT har tidigare rapporterat att vänsterbackens flytt till Tyskland totalt kommer ge Blåvitt runt sju miljoner kronor.

Annons

- Formellt sett sker transfern nu under sommaren. Först därefter får vi vår del, säger Andreasson som inte vill prata exakta summor.

Vill det sig väl under sommaren kan det bli ännu mer pengar in i den blåvita kassan.

Ex-änglar som Sam Larsson (Heerenveen), Jakob Johansson (AEK Aten) och Haitam Aleesami (Palermo) ryktas alla bort från sina klubbar.

- Jag tror att vi har ungefär tre procent i solidaritetsersättning på Jakob. När det gäller Sam har vi både vidareförsäljningsklausul och solidaritetsersättning, säger Andreasson.

Han fortsätter:

- Haitam har vi också vidareförsäljningsklausul på, men där får vi ju ingen solidaritetsersättning.

Det kan bli lite pengar in i sommar om alla byter klubb med andra ord?

- Vi har koll på helheten, vet vad som kan hända. Men samtidigt lägger vi inte för mycket energi på det. När det sker försöker vi bilda oss en uppfattning kring det.

Annons

- Sedan tycker jag att det är ett bra system utifrån den aspekten att det lönar sig att utbilda spelare.

Fakta

Solidaritetsersättning

Solidaritetsersättning utgår vid varje internationell övergång till samtliga klubbar som utbildat spelaren mellan 12-23 års ålder. Beloppet är fastslaget till fem procent av övergångssumman. För vart och ett av de första åren, mellan 12-15, erhåller den utbildande föreningen fem procent av de totala fem procenten från övergångssumman. Mellan 16-23 år är ersättningen 10 procent för varje år.

Källa: Svensk Fotboll.

Publicerad 2017-06-28 kl 11:03

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto