Blekt Blåvitt föll i genrepet

Tobias Hysén gav Blåvitt ledningen – men Zalgiris vände jubileumsmatchen och Blåvitt fick lämna Litauen med en 1-3-förlust i bagaget. – Prestationsmässigt väldigt blandad kompott, summerar Jörgen Lennartsson tillställningen.

ANNONS
|

1989 möttes IFK Göteborg och Zalgiris i Uefa Cupens första omgång. Den gången fick Blåvitt respass med totalt 1-2, i vad som var den litauiska klubbens första vinst i en Europacup. På tisdagskvällen, drygt 28 år senare, hade huvudstadslaget bjudit in Blåvitt till en vänskapsmatch för att fira Zalgiris 70-årsjubileum.

Och då blev det på nytt nederlag för IFK Göteborg.

Trots ett ledningsmål av Tobias Hysén i den 16:e minuten tappade Blåvitt initiativet, släppte tre mål bakåt och förlorade med 1-3.

– Det fanns både bra och mindre bra saker att ta med sig härifrån. I den första halvleken gör vi en del bra saker men i den andra halvleken var det ingen vidare fart, det var ingen bra halvlek. Och den prestationen kan vi inte vara nöjda med, säger Jörgen Lennartsson.

ANNONS

Mix testades i fri roll

Tränaren testade en del nya idéer från start. David Boo Wiklander fick förtroende till vänster i backlinjen, en position Sebastian Eriksson tog hand om under våren. Sebastian Ohlsson fick chansen till vänster på mittfältet, August Erlingmark testades centralt bredvid Mads Albaek och Mix Diskerud fick agera i en fri roll till höger. Och norskamerikanen var en av spelarna som utmärkte sig positivt. Inte minst när han stod för ett tjusigt förarbete till Tobias Hyséns fullträff.

– Vi ville använda honom lite på samma vis som vi har använt Sören (Rieks) under våren. Mix är en smart spelare med fina fötter och han såg intressant ut, och gjorde det väldigt bra i förarbetet till målet.

"Åker på för många omställningar"

Men om han var belåten med några av förändringarna fanns det andra bitar Lennartsson inte var lika nöjd med.

– Vi åker på alldeles för många omställningar, och det är inte bra. Det måste vi jobba vidare med.

Innan paus hade Zalgiris rivige ytter Elivelto utjämnat och i den andra halvleken ökade Darvydas Sernas på hemmalagets målskörd när han nådde högst på en hörna. Innan domaren blåste för slutsignal hade dessutom Antas prickat in ett skott från distans som satt i nät bakom Erik Dahlin, som bytte av Pontus Dahlberg i halvtid.

ANNONS

– Det är ett bra lag vi möter, med många skickliga spelare som håller på och förbereder sig för Champions League-kval, säger Lennartsson

Matchen var Blåvitts genrep inför omstarten mot Jönköpings Södra på söndag. Men att det blev förlust mot Zalgiris är dock inget som oroar Lennartsson.

– Vi passade på att testa saker och på så vis var den här matchen en bra genomkörare. Det är ju så träningsmatcher funkar. Vi fick svar på vad som är bra och vad som inte funkade lika väl och det ska vi försöka förbättra till mötet med Jönköping.

ANNONS