"Det var otroligt stort att få vara med om"

Uttåg redan i gruppspelet – men för Göteborgsklubbarnas representanter i U21-EM var mästerskapet ändå en upplevelse utöver det vanliga. – Det var otroligt stort att få vara med om det, säger Egzon Binaku.

ANNONS
|

I torsdags tog det blågula äventyret i U21-EM slut när Sveriges krossades av Slovakien med 0-3. Därmed fick Håkan Ericsons landslag, med Blåvitts succékeeper Pontus Dahlberg och Häckens vänsterback Egzon Binaku som Göteborgsklubbarnas representanter, lämna turneringen i Polen redan efter gruppspelet med två inspelade poäng på tre matcher.

På måndagen var Binaku och Dahlberg tillbaka i träning hos sina respektive klubblag. Och trots att resultatet i mästerskapet inte blev så bra som det på förhand hade önskats är det två talanger som har vänt hem till västkusten med nya erfarenheter och fina minnen i bagaget.

– Det är tråkigt att det slutade som det gjorde, men det var riktigt stort att få vara med om ett mästerskap, säger Egzon Binaku.

ANNONS

– Jag får se det som en bra erfarenhet med allt runt omkring, säger Pontus Dahlberg.

Att laget inte lyckades bärga en enda seger i turneringen ser Blåvitt-målvakten som en missräkning, men samtidigt tycker han att prestationen var bättre än vad poängskörden visar.

– Vi började riktigt bra mot England och var värda tre poäng. Mot Polen blandade vi och gav lite men vi skulle egentligen ha haft en trea där också. Sedan var det lite trötta ben mot Slovakien där de var bättre helt enkelt.

Egzon Binaku är inne på samma linje.

– Det var verkligen små marginaler, vi hade oflyt med straffar i båda de första matcherna. Hade vi fått med oss bättre resultat där hade utgångsläget varit helt annorlunda inför Slovakien.

"Största matchen jag har spelat"

Vänsterbacken skulle från början inte ha åkt med till Polen men kallades in när Malmös Pa Konate fick lämna återbud. Och i den sista matchen fick han kliva in från start. Något han aldrig hade kunnat drömma om inför årets säsong.

– Det var fantastiskt att få spela. För sex månader sedan kunde jag aldrig tro att jag skulle stå där och starta en match i U21-EM, jag hade faktiskt inte en tanke på U21-EM då.

ANNONS

Han fortsätter:

– Det var fullsatt, bra tryck på läktaren och att jag fick spela för Sverige. Det är den största matchen jag har spelat. Och att ha fått vara med om det här tar jag verkligen med mig, det höjer ens självförtroende.

Pontus Dahlberg fick inte spela en enda minut under turneringen – men 18-åringen ser ändå äventyret som en bra erfarenhet.

– Jag tar med mig hur allt går till. Med förberedelser inför matcher. Publikmässigt och med poliseskort till matcher. Det var lite sådana grejer som man inte har här hemma i vardagen.

ANNONS