Hyllningen: Dahlin kommer gå först i draften

Frölundas stortalang Rasmus Dahlin får vänta tills 2018 innan han kan draftas av NHL-klubbarna. Men redan nu riktas blickarna mot den unge backen från Lidköping. – Som det ser ut just nu så kommer Rasmus Dahlin gå först i hela draften, säger chefsscout Göran Stubb till NHL.com.

ANNONS
|

Schweizaren Nico Hischier blev spelaren som valdes absolut först under den årliga NHL-draften som utspelade sig i Chicago under helgen, något som var historiskt då ingen Schweiz-född hockeyspelare tidigare tingats först av alla i draften.

LÄS MER: Dubbelt historiskt i NHL-draften

För svensk del slutade draften i succé då sammanlagt 27 blågula spelare valdes, vilket var näst bäst någonsin för Sverige. Först ut var Elias Pettersson när han, som nummer fem, valdes av Vancouver Canucks. Siste svensk blev Anton Andersson som valdes i den sista rundan av St Louis Blues.

Frölunda-talangen kan gå först

Trots stora antal svenskar som blivit tingade i de senaste NHL-drafterna är det dock endast en blågul spelare någonsin som blivit vald först av alla, Mats Sundin 1989. Det kan dock komma att ändras 2018 när Frölundas stortalang Rasmus Dahlin kommer finnas med för de olika klubbarna.

ANNONS

Göran Stubb är chef för NHL:s Europa-scouting och enligt honom är Lidköpingsgrabben en given etta nästa år.

– Som det ser ut just nu så kommer Rasmus Dahlingå först i hela draften, säger hantill NHL.com.

Stubb fortsätter:

– Han är en smart spelare, bra både offensivt och defensivt – och en utmärkt skridskoåkare och puckhanterare. Han gillar att följa med upp och är inte långt ifrån att vara komplett fysiskt. Han behöver bara lära sig att spela enklare, och det kommer han göra.

ANNONS