Södertälje SK

HOCKEYKORTET: Han låg bakom det klassiska guldet

Sveriges tre kronor har tagit tio VM-guld genom hockeyhistorien. Det andra bärgades 1957 och en av förgrundsfigurerna då hette Eilert ”Garvis” Määttä som blev målskytt i finalen.

VM 1957 i Moskva har nu blivit en klassiker. Kanske är det också den största bragd Tre Kronor har gjort då man i den avgörande matchen mot Sovjet på Leninstadion i Moskva ligger under med 4-2 inför sista perioden, men gör två mål och kvitterar till 4-4. Just 4-4 målet, gjort av Eilert ”Garvis” Määttä, betydde svenskt VM-guld.

Sverige hade sex matcher inför den avgörande matchen. Den viktigaste matchen på vägen dit hade varit den mot Tjeckoslovakien. En match som Sverige vann med 2-0. Det var den matchen Thord Flodqvist storspelade och Vilgot Larsson nickade bort en puck på mållinjen. Då ska vi komma ihåg att man inte spelade med hjälmar då.

Så till matchen som kom att bli som en final. Sverige tar ledningen med 2-0 i första perioden. Men i andra perioden blir svenskarna fullkomligt utklassade och förlorade den med 4-0. Ryssarna pressade så frenetiskt att svenska backarna bara kunde leva under parollen ”väck med den”.

HADE KRONISK LAPPSJUKA

I tredje perioden fick dom 40 000 (nästan bara militärer) på läktaren uppleva en ny scenförändring. Först gör Erling ”Eje” Lindström från Wifsta/ÄÖstrand 4-3 och tolv minuter kvar av perioden gör Skellefteås ”Garvis” Määttä 4-4. Just ”Eje” Lindström och ”Garvis” Määttä spelade i samma kedja tillsammans med Sven ”Tumba” Johansson.
Sven Tumba har tidigare berättat för hockeysverige.se:
— Jag fick tag i pucken, samtidigt som jag hade mina ryska polare hängande på ryggen. Jag passade till ”Garvis” som stod bakom det ryska målet. Därefter placerade jag mig själv framför målet för att invänta en passning från ”Garvis”. Givetvis hade jag mina ryska polare med mig. Det kom in ytterligare en ryss så det blev ganska trångt och gemytligt framför mål.
—  ”Garvis”, som vid det här laget hade kronisk lappsjuka i sin ensamhet bakom målet, kunde helt ostört invänta rätt läge att bakifrån lika in pucken bakom den förvånade ryska målvakten.

Givetvis var sista tolv minuterna en ”nervpers”, men Thord Flodqvist, med nästan 39 graders feber och hjärnskakning, storspelade i målet och Sverige kunde hålla undan.

Ryske tränaren Arkadij Tjernysjev sa efter matchen – Vi har förlorat titeln till en värdig motståndare, men vi ska göra allt för att ta tillbaka den vid nästa VM.

Eilert ”Garvis” Määttä gick ur tiden i maj 2011.