Skellefteå AIK går 17 miljoner back. Foto: TT Nyhetsbyrå

Skellefteå går 17 miljoner back

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå AIK – som vann SM-guld så sent som 2014 – presenterade i dag en jätteförlust. Enligt klubben går man 17 miljoner kronor back ur den nyligen avslutade säsongen.

Sämre sportsliga resultat och låga publiksiffror brukar gå hand i hand. Så är även fallet för Skellefteå som denna säsongen ”bara” gick till kvartsfinal.

Föreningen har närmast prenumererat på finalplatser de senaste åren – och 2013 samt 2014 – gick de hela vägen och tog guld.

Läs mer: Inget nytt kontrakt för Jimmie Ericsson

– En stor och engagerad publik på plats är inte bara en fråga om ekonomi utan också om hur det är att komma till Skellefteå, hur det är att spela med oss och för den delen mot oss, säger Pär Nordlund, ordförande i Skellefteå AIK Hockey till klubbens hemsida.

Lägre spelarlöner

Även långsiktiga investeringar i arenan och restaurangverksamheten bidrog till det negativa resultatet. Något som kommer att märkas i spelarnas lönekuvert.

Under kommande säsong kommer nämligen föreningens totala kostnadsmassa att minska med tio miljoner kronor. Men enligt klubben kommer det dock endast vara ”mindre besparingar” i spelarbudgeten.

– Vi är mycket nöjda med spelartruppen och vår sportsliga ledning och inleder även en satsning på en damverksamhet. Vi stannar inte av i vår ambition att utveckla ishockeyn, säger klubbdirektör Pea Israelsson.

56 miljoner i eget kapital

Trots att klubben nu backade 17 miljoner, meddelar klubben att det egna kapitalet är starkt. Det rör sig inte om mindre än 56 miljoner kronor.

– Skellefteå AIK har en i grunden stark ekonomi. Det gör att vi kan hantera år som detta med ett dåligt resultat. Nu jobbar vi stenhårt för att vända utvecklingen, säger klubbens ordförande, Pär Nordlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.