Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kalmar FF

Nanne åter: "Han är bäst i allsvenskan"

Peter Swärdh har fått sparken av Kalmar FF.

Hans ersättare blir Nanne Bergstrand.

Beskedet blev officiellt klockan 10.00 på tisdagsförmiddagen.

– Han kan spelarna utan och innan och han tillhör nog allsvenskans bästa matchcoacher. Han kommer ge spelarna nytt mod och ny energi att ta oss igenom den här hösten, säger KFF:s ordförande Mattias Rosenlund på en presskonferens.

Nanne Bergstrand.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: NILS PETTER NILSSON

Efter åtta poäng på tolv matcher och en kvalplats i allsvenskan agerar Kalmar FF och sparkar Peter Swärdh efter 2,5 år som klubbens huvudtränare.

Beslutet togs på ett extra inkallat styrelsemöte i söndags kväll och blev officiellt på en presskonferens klockan 10 på tisdagsförmiddagen.

– Det har varit många olyckliga omständigheter som har föranlett detta, men vi har också en otroligt viktig höst framför oss. Vi har spelat 40 procent av matcherna, det återstår 18 matcher och vårt absoluta fokus är att ha tre lag bakom oss. Det är vi helt övertygade om att vi kommer göra med den truppen men vi kände också att Peter Swärdh har ett oerhört tufft utgångsläge med de förutsättningarna att kunna vända detta. Därför tog styrelsen ett beslut i söndags kväll att avbryta samarbetet med Peter Swärdh, säger ordförande Mattias Rosenlund.


LÄS MER: "Nanne Bergstrand är inte framtiden för Kalmar FF"


– Det är naturligtvis väldigt tråkigt, det var inte det vi hade tänkt. Peter har gjort ett fantastiskt jobb under tiden i Kalmar FF och jag tänker närmast på den hösten vi hade förra året och var tredje bästa laget i allsvenskan och spelat den bästa fotbollen vi gjort på många år. 

Bergstrand tillbaka i KFF

Enligt uppgifter till Kvällsposten blir det ett välbekant ansikte som nu återvänder klubben: Nanne Bergstrand.

61-årige Bergstrand har varit tränare i Kalmar FF i två sejourer tidigare, 1998-1999 och den framgångsrika perioden 2003-2013 då han tog tillbaka KFF till allsvenskan igen och gjorde laget till ett topplag i högsta serien, SM-guldet 2008 och seger i Svenska cupen 2007. Nanne Bergstrand har även varit spelare i Kalmar FF (1981-1982).

Foto: NILS PETTER NILSSON

Efter att ha lämnat Kalmar FF tog Nanne Bergstrand över Hammarby i superettan och förde upp laget i allsvenskan, men efter förra säsongen valde klubben att avsluta Bergstrands kontrakt.

”Läget är så här”

Nu återvänder han till Kalmar FF igen. Kontraktet är på 2,5 år och han håller i sin första träning på onsdagen.

– Det hade varit trevligare att sitta här under andra förutsättningar givetvis, men nu är läget så här. Den här timmen jag varit här så känner man sig hemma rätt så kvickt. Det ska bli väldigt stimulerande att jobba med spelargruppen, säger Nanne Bergstrand på presskonferensen.

https://twitter.com/KalmarFF/status/874538513701711874

Nanne Bergstrand är optimistisk att man ska kunna vända den tunga starten på säsongen och hoppas att hans erfarenhet från klubben kommer underlätta.

– 2009 hade vi en fruktansvärt dålig start, men lyckades kravla oss upp och slutade fyra. Med tanke på att jag känner så många av spelarna går den första tiden mycket snabbare när du varit i föreningen så länge och känner till spelarna så pass.

Den största utmaningen på kort sikt blir att sätta en fungerande spelidé utifrån spelarmaterialet, säger Bergstrand.

– Så att man får ut mest av spelartruppen.

Kan få pengar att värva för

Det kan bli fler förändringar i spelartruppen i form av förstärkningar.

– Vi i styrelsen har gett Thomas en liten påse pengar att ytterligare förstärka laget om vi tycker det är nödvändigt och det är så klart en dialog med Nanne också. Vi ska göra allt vi kan för att rädda vår allsvenska status 2018 och det får kosta lite i så fall, säger Mattias Rosenlund.