Lyons Saki Kumagai i duell med svenska landslagsmittfältaren Kosovare Asllani i Manchester City i semifinalen i Champions League i våras.
Lyons Saki Kumagai i duell med svenska landslagsmittfältaren Kosovare Asllani i Manchester City i semifinalen i Champions League i våras.

England redo att ta upp kampen

ANNONS
|

Frukost med laget klockan 8. Sedan uppvärmning i gymmet eller en kanske snabb behandling hos sjukgymnasten, följt av träning, gemensam lunch och kanske ytterligare ett träningspass på eftermiddagen.

Vardagen i Manchester City är planlagd i detalj, berättar Kosovare Asllani.

- Ja, det är väldigt långa dagar, det känns nästan som att ha ett riktigt jobb, säger landslagsmittfältaren.

ANNONS

- Men man får utnyttja resurserna när man väl har dem.

Ingen slump

Och resurser, det har Manchester City som bekant. I alla fall på herrsidan.

Men de senaste åren har även de engelska fotbollsdamerna börjat få en del av kakan. I täten i Women's Super League ligger också välkända klubbar som Chelsea, Manchester City, Arsenal och Liverpool.

- Det blir ju en pengafråga i slutänden. Det är ingen slump att man vinner när man har de förutsättningarna och den tillgängligheten till tränare, planer och så vidare. Det är väldigt professionellt, säger Asllani.

Samtidigt har även den engelska landslagsfotbollen gått framåt. England tog VM-brons senast och är på den senaste världsrankningen fyra – tre platser före Sverige.

Nästa steg, tror Kosovare Asllani, är att de engelska klubbarna på allvar tar upp kampen med de franska och tyska topplagen. Kanske redan nästa säsong.

ANNONS

- Engelska ligan är generellt bättre än den franska ligan, det är fler tuffa matcher. I franska ligan är det bara PSG, Lyon och Montpellier, säger hon.

- Sedan handlar det om att ta det sista steget.

Ekonomin oroar

Men helt problemfri har den engelska satsningen inte varit. Med bara två dagar kvar till årets säsongsstart meddelade Notts County att klubbens damlag skulle läggas ner av ekonomiska skäl.

Ett orosmoment enligt Chelseamålvakten Hedvig Lindahl.

- Ligan är lite mindre jämn nu än när jag kom. Problemet som kan ske är att de bästa lagen sticker i väg, att det blir lite som på herrsidan med tre-fyra lag som tar alla titlar, säger hon.

ANNONS

- Jag hoppas att vi får in stabila klubbar som kan hänga på det ekonomiska tåget. Tar vi hela marknaden måste Notts County lägga ner. Så alla måste med.

Drömscenariot, fortsätter Lindahl, är att det på sikt blir en självklarhet för de stora herrklubbarna att även ha ett elitsatsande damlag.

- Det borde ju så småningom bli konstigt när en klubb som till exempel Manchester United inte har ett damlag. Det kommer säkert att ta tid, men det börjar sakta bubbla lite i alla fall.

TT

Fakta: Champions League-finalerna

Champions League för damer ersatte tidigare Women's cup inför säsongen 2009–2010. De senaste åtta åren är det bara Tyresö (2014) som lyckats klämma sig in från en annan liga än den tyska eller franska.

Så här har finalerna gått:

2010: Potsdam–Lyon 7–6 efter straffar (0–0 vid full tid).

2011: Lyon–Potsdam 2–0.

2012: Lyon–Frankfurt 2–0.

2013. Wolfsburg–Lyon 1–0.

2014: Wolfsburg–Tyresö 4–3.

2015: Frankfurt–Paris Saint-Germain 2–1.

2016: Lyon–Wolfsburg 4–3 efter straffar (1–1).

2017: Lyon–Paris Saint-Germain 7–6 efter straffar (0–0).

Fakta: Engelska ligan

Den högsta engelska damligan fick sitt nuvarande namn – the FA Women's Super League – inför våren 2011.

Den gångna säsongen, som spelades över åtta omgångar under våren, bestod serien av nio lag, sedan Notts County med kort varsel dragit sig ur: Chelsea, Manchester City, Arsenal, Liverpool, Sunderland, Reading, Birmingham, Bristol City och Yeovil Town.

Från och med i höst går ligan över till att spela från höst till vår igen, i ett försök att ge klubbarna större chans i Champions League.

De senaste årens ligasegrare: Arsenal 2011 och 2012, Liverpool 2013 och 2014, Chelsea 2015 och vårsäsongen 2017, Manchester City 2016.

ANNONS