Häcken stoppar talangen från landslaget

ANNONS
|

Han har varit den stora positiva överraskningen under Häckens säsongsinledning. Daleho Irandust har bidragit med mål och assist trots sin ringa erfarenhet under våren och kommit allt närmare en helt ordinarie plats i Mikael Stahres startelva. Hans starka form får dock konsekvenser – Häcken vill inte släppa honom till U19-EM mellan 2 och 15 juli i Georgien.

Under tisdagen tog nämligen Claes Eriksson ut en 25-mannatrupp till ett förberedande läger på Bosön 5-8 juni. Häcken stortalang var inte ett av de namn som förekom.

– Det finns ingen idé att kalla spelare ifall de inte är tillgängliga för EM. Jag ställde frågan till Sonny (Karlsson, sportchef) och BK Häcken förra veckan, om jag minns rätt. De sa att de ville prata om det i ett par dagar och sedan sa de att de inte kommer att släppa honom då de villha honom tillgänglig för allsvenskt spel, förklarar Claes Eriksson.

ANNONS

– Det är Häckens beslut. Vi kan inte och kommer inte att göra något åt det, tillägger P19-förbundskaptenen.

Ifall Irandust hade varit till förfogande hade han varit "högaktuell" för att få åka med till Georgien i juli.

– Jag vill inte säga att han hade varit given för det finns massa bra spelare i den här truppen. Menom jag säger så här, han hade varit högaktuell såklart, konstaterar Eriksson.

Hade missat tre matcher

Ifall Irandust hade spelat U19-EM hade han missat garanterat två matcher, eventuell tre då Häcken spelar två dagar efter en eventuell final. Det rör sig om hemmamatcherna mot Hammarby och Malmö, 3 och 8 juli, samt bortamötet med Jönköping Södra den 17.

–Det hade varit konstigt att vara utan honom i tre allsvenska matcher, säger sportchef Sonny Karlsson till Fotbollskanalen.

– EMligger inte på några Uefa/Fifa-datum och han startar var och varannan match för oss, säger fortsätterhan.

GP har sökt Sonny Karlsson utan framgång.

GP har även sökt Daleho Irandust, som dock har fullt upp medsitt studentfirandeidag.

ANNONS