Nyheter

PÅ FD – AIK har visat intresse för skyttekungen: “Smickrande”

ANNONS

Marcus Antonssons debutsäsong i Leeds började med succé och slutade med bänk – flertalet allsvenska klubbar har visat intresse och är fortsatt intresserade av att låna in Antonsson, enligt FD:s uppgifter. AIK är en av dessa klubbar. Men 26-åringen säger nej till att återvända till allsvenskan – här berättar han i en lång intervju om intresset och säsongen i Leeds:
– Det är smickrande om storklubbar i allsvenskan visar intresse. Men det är inte aktuellt just nu, säger Antonsson till FotbollDirekt.se.

Marcus Antonsson gjorde tolv mål under sin debutsäsong i Kalmar 2015, och följde upp det med tio mål på tolv matcher i fjol vår. Det fick klassiska Leeds United i Championship att lägga 20 miljoner kronor i övergångssumma för anfallaren som var Kalmars skyttekung två år på raken.

Nu ser han tillbaka på sin debutsäsong i Leeds – Antonsson öppnade starkt i klubben men hamnade sedan på bänken och under vårsäsongen fick han bara spela i en match.

– Det har varit ett väldigt lärorikt år för det första, man kom dit med ett extremt högt självförtroende från allsvenskan, det gick bra direkt och man spelade lite på ångorna av det där i början tror jag, säger Antonsson till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Efter det har det på något sätt varit en märklig säsong, med utebliven speltid och sådana saker. Men när jag tänker tillbaka på säsongen har jag lärt mig väldigt mycket. Det är en annan fotboll, mer fysiska försvarare. Du måste anpassa dig lite till den engelska fotbollen. Där är mina förutsättningar mycket bättre nu när jag har den här säsongen i ryggen.

Leeds var länge med och slogs i toppen av tabellen, men slutade sjua och missade kval till Premier League.

– Det är ett fantastiskt gäng, vi var en maskin där ett tag och vi har en fantastisk laganda. Vi var med länge och fajtades och det har varit en härlig säsong, lite synd att vi inte klarade  att nå kvalet bara.

Leeds stod på toppen i början på 2000-talet och spelade Champions League-semifinal säsongen 2000/2001. Sedan gick det ordentligt utför. Efter ekonomisk misskötsel var klubben mellan 2008 och 2010 nere i League One, tredjedivisionen. Den här säsongens resultat är det bästa sedan 2010/11, återkomsten i Championship.

– När vi var där och besökte dem första gången så pratade vi efteråt att om det verkligen känns som en sovande jätte. Man kom till Elland Road, och allt runtomkring, det kändes verkligen som en Premier League-klubb. Nu känns det som att den där jätten börjat vakna.

– Man märkte det på publiksiffrorna från mitten och framåt när vi jagade play off. I början på säsongen hade vi 25 000 i det som är det största derbyt, mot Huddersfield. Och mot slutet var det 36 000 mot bottenlag. Så det förändrades enormt. Det känns som att hela stan har fått tillbaka tron på det. Det har varit häftigt att vara en del av det. En storklubb som har haft det tufft och nu är på väg tillbaka dit den hör hemma.

Antonsson fick en flygande start med två mål i sin debutmatch från start på försäsongen. Han startade också säsongen i Championship som ordinarie, men efterhand hamnade han på bänken. Själv ser han en högst naturlig förklaring på att det blev som det blev – nya zeeländaren Chris Wood gjorde 27 mål för Leeds och vann hela Championships skytteliga.

– Egentligen finns det ett ganska enkelt svar: Att Chris Wood varit som jag var i Kalmar, haft hysterisk form och öst in mål. Vi började med att spela 4-2-3-1, rullade runt på mycket folk på försäsongen. Det gick bra för mig, jag gjorde nog flest mål i laget där i början. Men laget hittade vi inte spelet riktigt och vi gick över till 4-4-2. Jag spelade på topp tillsammans med Wood i 4-4-2 och då kände jag att jag var högre rankad än honom. För vi gick tillbaka till 4-2-3-1 och då fick jag lite kvitto på det, jag startade som ensam anfallare då.

– Sen gick det lite tungt för laget en period, vi hade svårt att producera framåt då blir det lätt så att man byter den enda anfallaren. Han fick chansen, gjorde mål och fortsatte med det. Så jag ser det inte som att jag blev petad, utan jag blev åsidosatt för att någon annan har gjort det riktigt bra. Samtidigt har jag känt stödet från fansen. Jag har fått väldigt många positiva kommentarer, många som tycker att jag borde bytts in i matcher vi legat under och så. Så det är väldigt skönt att ha dem bakom sig.

Med tanke på vad han gjort den här säsongen så är det kanske inte helt osannolikt att han lämnar heller…

– Inte en aning. Det känns dumt att spekulera i det, och det handlar om vad jag gör. Jag vill inte att det ska handla om det heller utan jag ska ta en plats oavsett om han blir kvar eller inte. Jag tror att det finns möjligheter för mig oavsett, jag har egenskaper som passar här. Backlinjespelare här har i regel svagheter där jag har mina styrkor, i djupledsspelet.

Vad har varit de största skillnaderna mot för allsvenskan annars?

– Tempot, det är tempostarkare och mer fysiskt. Jag följer allsvenskan, älskar att titta på allsvenskan. Men nu har jag sett matcher från läktaren här och där och det är skillnad. Framför allt kommer man mycket snabbare in i press, i regel så gör alla lag det. Så det går fortare, det är känslan. Samtidigt som allsvenskan växer hela tiden. Men det är lite två olika typer av fotboll på något sätt.

Den ses av vissa som världens bästa andraliga, är det din känsla också?

– Det tror jag, utan snack. Så är det, jag kan inte tänka mig något annat. Sedan finns det andra delar av det, framför allt publiken har jag blivit helt chockad över. Det är ett sjukt drag, på alla matcher. Och det är inte bara en kortsida utan det är hela arenan. På Premier League är det ju mycket turister. Här är alla på arenan verkligen supportrar till sina lag och det är otrolig stämning. Sedan är det också sjukt tajt, det är inga matcher på förhand du kan säga, att “den vinner vi”. Utan alla matcher är stenhårda.

Det är 46 matcher bara i grundserien, bara en sådan sak sticker ju ut också?

– Ja, det är sjukt. Denna semestern är den jag längtat mest efter på… ja, väldigt länge. Man är lite slut, det är 17 månader sammanlagt med allsvenskan och hela denna långa säsongen på det. Så det har säkert påverkat. Jag har tränat på stenhårt, man måste alltid vara förberedd. I Championship så är alla truppspelare alltid beredda att gå in. I Sverige är det kanske i ärlighetens namn 13, 14, 15 spelare, i alla fall i de mindre klubbarna, som har erfarenhet. Sedan fyller man på med yngre. Här är det en hel trupp där alla är beredda. Så det gäller att vara redo.

– Den enda ledighet jag hade innan det här, det var en vecka förra sommaren. Kalmar ville att jag inte skulle träna med laget den där sista veckan innan jag blev såld. Det var så pass nära då och både jag och klubben visste att det skulle hända för intresset var så pass stort. Men då ville man ju vara förberedd, så jag tränade själv den veckan. Så egentligen är det 17 månader rakt av.

Enligt uppgifter till FotbollDirekt så har intresset varit stort från flertalet allsvenska klubbar. AIK var enligt våra uppgifter tätt på i januari då man sökte nya anfallare och jobbade då på ett lån av Antonsson. AIK har liksom flera andra allsvenska klubbar också hört sig för om hans situation inför sommarfönstret. Själv är han inte beredd att återvända till allsvenskan – än.

– Jag har förståelse för att det blir på det viset, att det finns intresse. När jag ändå visat vad jag kan i allsvenskan, och i ett lite mindre lag också. Men min inställning är och har hela tiden varit att fortsätta här. Förutsättningarna har varit som de varit, Chris Wood har öst in mål. Men jag känner att jag är med och konkurrerar i allra högsta grad.

Oavsett, är det smickrande att finns intresse från sådana klubbar?

– Det är ett tecken på att man gjort något bra. Det är klart att det är smickrande när allsvenska storklubbar vill ha dig. Jag har vuxit upp med allsvenskan och älskar serien, så visst är det smickrande. Men mitt fokus ligger fortfarande på Leeds, och jag känner jag långtifrån klar utomlands.

Hur pass konkret har det varit för dig, har en direkt förfrågan kommit från AIK eller någon annan klubb?

– Nej, det tänker jag inte kommentera så. Jag har inte lagt något fokus på det så. Det har inte varit aktuellt. Vi har trivts i Leeds, jag känner att jag har utvecklats. Så jag har inte satt mig in i det där så jäkla mycket, för jag har inte velat lämna. Just nu känner jag mig inte redo att ta steget tillbaka.

– Men det är klart, jag känner spontant att jag vill spela allsvenskan igen någon gång. Där ligger inte mitt fokus just nu, men jag älskar allsvenskan så det är klart man vill göra det någon gång. Och jag har saker kvar att göra där också, jag har inte vunnit skytteligan än. Jag har lett skytteligan fram till jag lämnade, men inte hela säsongen.

Var det något du följde efter att du lämnade, hur det gick där? Hade du koll på hur Kjartansson och de andra gjorde det och så? 

– Jag kan säga så här, de hade aldrig hunnit ikapp om jag inte hade lämnat. Inte med de medspelarna jag hade i Kalmar och de passningarna jag fick där. Så man kan säga att jag bjöd de andra anfallarna på den (skratt).

För Antonsson väntar nu semester fram till efter midsommar, då försäsongen börjar igen med Leeds. Kontraktet gäller i ytterligare två säsonger, med option på förlängning därefter.

– Jag ska försöka ta det lite lugnt nu, ladda upp batterierna. Sedan blir det väl att man tränar på själv också, man vill vara väl förberedd.

– Jag är sjukt taggad på nästa säsong och på att bevisa att jag kan göra det bra på den här nivån. Det är en fantastisk klubb och jag och min flickvän trivs jättebra i stan. Alla bitarna har varit kanon förutom att jag vill spela. Så det är det jag tänker göra allt för att få till.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0