Zlatan tillbaka – räddade poäng mot Everton

|

Manchester United har förlorat i Premier League sedan bortamatchen mot Chelsea den 23 oktober. På Old Trafford är sviten ännu längre, men mot Everton såg det ut att bli förlust.

Gästerna ledde på tilläggstid, när Ibrahimović kvitterade på straff. Och fastställde slutresultatet i den 94:e minuten.

Zlatan inledde piggt

Det märktes att den svenske stjärnan var spelsugen efter den tre matcher långa avstängningen.

Redan i den femte minuten var Ibrahimović igenom, fri med Evertons spanske målvakt Joel Robles. Men svensken var något obeslutsam och Ashley Williams, gästernas rutinerade mittback, gled in och täckte skottet. Hemmalaget fortsatte sedan att kontrollera händelserna, men hade svårt att skapa heta målchanser.

Gästerna gjorde det mesta – för att inte säga allt – rätt i defensiven. Hemmalagets offensiva spelare fick inte mycket gräs att operera på och publiken på Old Trafford kände igen mönstret från tidigare matcher den här säsongen.

Jagielka överraskade alla

Efter drygt 20 minuter blixtrade Everton till. Högeryttern Kevin Mirallas tog ner en djupledsboll på bröstet, avslutade rappt och hemmakeepern David De Gea räddade till hörna. Den lyftes in och Williams nickade ner bollen till mittbackskollegan Phil Jagielka. Gästernas lagkapten visade sedan upp oanade talanger när han lurade både Marcos Rojo och De Gea med ett avigt avslut. Fullträffen var Jagielkas första på två år.

Tio minuter senare skapade Manchester United en riktigt vass dubbelchans. Daley Blind skickade iväg en välriktad frispark som Robles lyckades rädda – returen dunkades upp i ribban av Ander Herrera. Och Evertons ledning stod sig.

Pogba träffade ribban

Robles var riktigt bra i matchen och svarade för flera viktiga ingripanden. Räddningen på Herreras distansskott i slutet av den första halvleken höll hög klass. Och när 26-åringen från Getafe inte hann reagera – som på Paul Pogbas hårda nick i den 55:e minuten – såg ribban till att gästernas ledning stod sig.

I den 71:a minuten lyckades till Ibrahimović överlista Robles och måljublet bröt ut på Old Trafford. Men den assisterande domaren signalerade för offside. En svårbedömd situation, där United inte hade marginalerna med sig.

Nionde hemmakrysset

United fortsatte att jaga ett kvitteringsmål, och till slut gav det alltså resultat. Zlatan Ibrahimović skickade in sitt 16:e ligamål från elvameterspunkten.

José Mourinhos lag har nu liratoavgjort nio gånger inför hemmapubliken i ligaspelet.

På onsdagskvällen spelar de andra topplagen i Premier League. Serieledaren Chelsea tar emot fyran Manchester City på Stamford Bridge i London. Gästerna ligger elva poäng bakom Antonio Contes mannar i tabellen och måste vinna för att ha en realistisk chans på ligatiteln.

Pep Guardiolas lag jagar även revansch för nederlaget, 1–3, på Etihad Stadium i början av december.